Založ si blog

Cirkev a štát, čo sme v 13. storočí?

V histórii sveta, teda Európy, bolo úplne normálne riadenie ekonomiky a štátu z kresla cirkevného činiteľa, cez bábky nazývané králi, či iné formy vládcov. A dnes? Pozrime sa na to. Na Slovensku máme obrovskú inštitúciu zvanú katolícka cirkev, či nejak podobne, ktorá má zastúpenie vo vláde republiky, ktorá plní ciele, čie? Ich ovečiek, či ako nazývajú svojich farníkov, určite nie.

Hral som sa s myšlienkou veľmi jednoduchou, ako môže byť viera, pardon, inštitúcia odvolávajúca sa na vieru súčasťou štátu, keď štát je základná právna organizácia zvrchovanej politickej moci a nemá nič spoločné s vierou?

Dobre, máme tu cirkev, jednu obrovskú sektu, ktorá je celosvetovo uznávaná, za to dobré (?), čo robí pre ľudí posledných sto rokov, spätne sa obzerať nebudeme, na ktorú platia občania dotáciami od štátu. Máme tu aj štátne organizácia, samosprávy a iné právne inštitúcie zastrešované našou republikou. Kde je rozdiel? Vo všetkých štátnych inštitúciách má občan právo vedieť, čo sa deje s jeho peniazmi, i keď tak ako tak, ale snaha tam je. Katolícka cirkev však jednoducho po škandále zrušenia trnavského biskupa povie, že nás nie je nič do ich interných záležitostí a v tichu si strážia svoje majetky a to, čo sa s nimi deje.

Riešenie? Úplná odluka cirkvi od štátu, zrušenie Vatikánskej zmluvy a úplné oslobodenie našej republiky zo spárov „kardinála Richelieu“. Tým nikto ľuďom vieru brať nebude, ani zakazovať, ako to bolo v minulosti, len sa oslobodíme a zahrnieme do sveta, ktorý nie je riadený prastarou mafiou.

Ako princovia či princezné prichádzajú o svoju identitu

10.11.2012

Už odmlada sledujem svoje okolie, čo sa „lásky“ a vzťahov týka. Je krásne pozorovať to a učiť sa na iných. Ja osobne mám rád školu praxe, školu hrou, ako by to major Majsner povedal. Čiže je krajšie učiť sa sám na sebe a prežívať to čo vidím na svojom okolí, ibaže, s aplikovaním toho, čo som sa naučil sledovaním iných. A mám odskúšané, že som dokázal [...]

Študenti a študentskejší študenti

18.10.2012

Každý človek, ktorý kedy v živote študoval pozná výhodu študentov. Po preukázaní sa nejakým preukazom v kine, divadle, na rôznych akciách, či vo výnimočných prípadoch v obchodoch ste mohli získať zľavu. Čo si ja pamätám, v dávnejších dobách stačila preukážka prímestskej dopravy v kine či múzeu, na to aby videli že študujem, poprípade stačilo to, že ste [...]

Zobuďte sa!

13.09.2012

„Ja tu nechcem žiť, chcem isť preč, mňa sa to netýka.“ Alebo „Mňa do politiky neťahaj, nechcem s tým mať nič spoločné!“ „Ja sa o politiku nezaujímam.“ To sú odpovede mnohých z nás na otázku, či chcú niečo zmeniť, priamo, v strane, v politike. Sú to odpovede práve tých, ktorí sú féroví, čestný a vedia, aká špinavá hra sa tam hrá. Práve preto tam [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Lukáš Čelinák

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6679x
Priemerná čítanosť článkov: 1670x

Autor blogu

Kategórie