Založ si blog

Cirkev a štát, čo sme v 13. storočí?

V histórii sveta, teda Európy, bolo úplne normálne riadenie ekonomiky a štátu z kresla cirkevného činiteľa, cez bábky nazývané králi, či iné formy vládcov. A dnes? Pozrime sa na to. Na Slovensku máme obrovskú inštitúciu zvanú katolícka cirkev, či nejak podobne, ktorá má zastúpenie vo vláde republiky, ktorá plní ciele, čie? Ich ovečiek, či ako nazývajú svojich farníkov, určite nie.

Hral som sa s myšlienkou veľmi jednoduchou, ako môže byť viera, pardon, inštitúcia odvolávajúca sa na vieru súčasťou štátu, keď štát je základná právna organizácia zvrchovanej politickej moci a nemá nič spoločné s vierou?

Dobre, máme tu cirkev, jednu obrovskú sektu, ktorá je celosvetovo uznávaná, za to dobré (?), čo robí pre ľudí posledných sto rokov, spätne sa obzerať nebudeme, na ktorú platia občania dotáciami od štátu. Máme tu aj štátne organizácia, samosprávy a iné právne inštitúcie zastrešované našou republikou. Kde je rozdiel? Vo všetkých štátnych inštitúciách má občan právo vedieť, čo sa deje s jeho peniazmi, i keď tak ako tak, ale snaha tam je. Katolícka cirkev však jednoducho po škandále zrušenia trnavského biskupa povie, že nás nie je nič do ich interných záležitostí a v tichu si strážia svoje majetky a to, čo sa s nimi deje.

Riešenie? Úplná odluka cirkvi od štátu, zrušenie Vatikánskej zmluvy a úplné oslobodenie našej republiky zo spárov „kardinála Richelieu“. Tým nikto ľuďom vieru brať nebude, ani zakazovať, ako to bolo v minulosti, len sa oslobodíme a zahrnieme do sveta, ktorý nie je riadený prastarou mafiou.

Ako princovia či princezné prichádzajú o svoju identitu

10.11.2012

Už odmlada sledujem svoje okolie, čo sa „lásky“ a vzťahov týka. Je krásne pozorovať to a učiť sa na iných. Ja osobne mám rád školu praxe, školu hrou, ako by to major Majsner povedal. Čiže je krajšie učiť sa sám na sebe a prežívať to čo vidím na svojom okolí, ibaže, s aplikovaním toho, čo som sa naučil sledovaním iných. A mám odskúšané, že som dokázal [...]

Študenti a študentskejší študenti

18.10.2012

Každý človek, ktorý kedy v živote študoval pozná výhodu študentov. Po preukázaní sa nejakým preukazom v kine, divadle, na rôznych akciách, či vo výnimočných prípadoch v obchodoch ste mohli získať zľavu. Čo si ja pamätám, v dávnejších dobách stačila preukážka prímestskej dopravy v kine či múzeu, na to aby videli že študujem, poprípade stačilo to, že ste [...]

Zobuďte sa!

13.09.2012

„Ja tu nechcem žiť, chcem isť preč, mňa sa to netýka.“ Alebo „Mňa do politiky neťahaj, nechcem s tým mať nič spoločné!“ „Ja sa o politiku nezaujímam.“ To sú odpovede mnohých z nás na otázku, či chcú niečo zmeniť, priamo, v strane, v politike. Sú to odpovede práve tých, ktorí sú féroví, čestný a vedia, aká špinavá hra sa tam hrá. Práve preto tam [...]

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.

Lukáš Čelinák

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6687x
Priemerná čítanosť článkov: 1672x

Autor blogu

Kategórie