Založ si blog

Cirkev a štát, čo sme v 13. storočí?

V histórii sveta, teda Európy, bolo úplne normálne riadenie ekonomiky a štátu z kresla cirkevného činiteľa, cez bábky nazývané králi, či iné formy vládcov. A dnes? Pozrime sa na to. Na Slovensku máme obrovskú inštitúciu zvanú katolícka cirkev, či nejak podobne, ktorá má zastúpenie vo vláde republiky, ktorá plní ciele, čie? Ich ovečiek, či ako nazývajú svojich farníkov, určite nie.

Hral som sa s myšlienkou veľmi jednoduchou, ako môže byť viera, pardon, inštitúcia odvolávajúca sa na vieru súčasťou štátu, keď štát je základná právna organizácia zvrchovanej politickej moci a nemá nič spoločné s vierou?

Dobre, máme tu cirkev, jednu obrovskú sektu, ktorá je celosvetovo uznávaná, za to dobré (?), čo robí pre ľudí posledných sto rokov, spätne sa obzerať nebudeme, na ktorú platia občania dotáciami od štátu. Máme tu aj štátne organizácia, samosprávy a iné právne inštitúcie zastrešované našou republikou. Kde je rozdiel? Vo všetkých štátnych inštitúciách má občan právo vedieť, čo sa deje s jeho peniazmi, i keď tak ako tak, ale snaha tam je. Katolícka cirkev však jednoducho po škandále zrušenia trnavského biskupa povie, že nás nie je nič do ich interných záležitostí a v tichu si strážia svoje majetky a to, čo sa s nimi deje.

Riešenie? Úplná odluka cirkvi od štátu, zrušenie Vatikánskej zmluvy a úplné oslobodenie našej republiky zo spárov „kardinála Richelieu“. Tým nikto ľuďom vieru brať nebude, ani zakazovať, ako to bolo v minulosti, len sa oslobodíme a zahrnieme do sveta, ktorý nie je riadený prastarou mafiou.

Ako princovia či princezné prichádzajú o svoju identitu

10.11.2012

Už odmlada sledujem svoje okolie, čo sa „lásky“ a vzťahov týka. Je krásne pozorovať to a učiť sa na iných. Ja osobne mám rád školu praxe, školu hrou, ako by to major Majsner povedal. Čiže je krajšie učiť sa sám na sebe a prežívať to čo vidím na svojom okolí, ibaže, s aplikovaním toho, čo som sa naučil sledovaním iných. A mám odskúšané, že som dokázal [...]

Študenti a študentskejší študenti

18.10.2012

Každý človek, ktorý kedy v živote študoval pozná výhodu študentov. Po preukázaní sa nejakým preukazom v kine, divadle, na rôznych akciách, či vo výnimočných prípadoch v obchodoch ste mohli získať zľavu. Čo si ja pamätám, v dávnejších dobách stačila preukážka prímestskej dopravy v kine či múzeu, na to aby videli že študujem, poprípade stačilo to, že ste [...]

Zobuďte sa!

13.09.2012

„Ja tu nechcem žiť, chcem isť preč, mňa sa to netýka.“ Alebo „Mňa do politiky neťahaj, nechcem s tým mať nič spoločné!“ „Ja sa o politiku nezaujímam.“ To sú odpovede mnohých z nás na otázku, či chcú niečo zmeniť, priamo, v strane, v politike. Sú to odpovede práve tých, ktorí sú féroví, čestný a vedia, aká špinavá hra sa tam hrá. Práve preto tam [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

Lukáš Čelinák

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6698x
Priemerná čítanosť článkov: 1675x

Autor blogu

Kategórie